
Kızılmaske – Lee Falk (Çizgi Roman Eleştirisi)
Lee Falk’ın Sihirbaz Mandrake’den sonra hayat verdiği The Phantom ya da bizde daha çok bilinen adıyla Kızılmaske’nin çizgi romanı üzerine konuşacağımız bu yazıda, sözlerime bana bu kitabı gönderme nezaketinde bulunan Marsık Yayıncılık ve Burcu Ural Kopan’a teşekkür ederek başlamak istiyorum. Lee Falk tarafından yazılan ve George Olesen ile Keith Williams ikilisi tarafından çizilen “Kızılmaske – The Phantom”, yıllara meydan okuyan efsanevi bir kahramanı yakından tanımamızı sağlarken, aynı zamanda bizi ormandaki büyülü dünyayı keşfettiğimiz tehlikeli bir yolculuğa çıkarıyor.
Kızılmaske Üzerine
Kızılmaske, ilk olarak 17 Şubat 1936’da günlük bant olarak yayınlanmıştır ve 1939’da da renkli Pazar sayfalarında boy göstermeye başlamıştır. Aradan 80 yılı aşkın bir süre geçmesine rağmen iki seri de yayınlanmaya devam etmektedir. Kızılmaske’nin ülkemizdeki ilk macerası ise 1939 yılında “Dev Adam” başlığıyla Çocuk Sesi-Afacan dergisinde okuyucuyla buluşmuştur. 1940 ile 1952 yılları arasında 1001 Roman, Kara Maske, Acar, Haftalık Albüm gibi dergilerde farklı maceraları yayınlanan kahramanımız, bu maceralarda “Kızılmaske” dışında “Kızıl Maske” ve “Kızıl Gölge” gibi isimlerle de anılmıştır. 1955 yılında Tan Gazetesi’nde Türkiye’de ilk kez bant formatında gözüken Kızılmaske, ülkemizde yayınlanan en uzun ömürlü serisine de 1973’de Tay Yayınları tarafından çıkarılmaya başlanan dergi ile kavuşmuştur. Haftalık olarak çıkmaya başlayan bu dergi, daha sonradan on beş günlük ve aylık periyotlarla 1983 yılına kadar yayın hayatını sürdürmüştür. 2004’te Benim Günlük Gazetem adlı çocuk gazetesinde bant formatında kendine yer bulan kahramanımız, 5 yıl sonra, 2009 yılında da “Kızılmaske – The Phantom” ile tekrar sevenleriyle buluşmuştur.
Marsık Yayıncılık’ın Horoz Şekeri Çizgi Kitaplar etiketiyle yetişkinler için çıkardığı çizgi roman serisinin son kitabı olan “Kızılmaske – The Phantom”, tıpkı “Dedektif Nik ve Uşak Desmond” ve “Sihirbaz Mandrake ve Abdullah” çizgi romanlarında olduğu gibi kahraman üzerine giriş niteliğinde bir açıklama yazısı ile başlıyor. Bu giriş kısmında Kızılmaske’den ayrıntılı bir şekilde bahsedildiği gibi, hikayedeki yan karakterlere ve kahramanımızın kökenine de yeterli ölçüde değiniliyor. Çizgi romanda kahramanımız, kâh şehirleri suçtan arındırıyor, kâh ormana barış getirmek için mücadele veriyor. Bazen çocukları ile ormanda avlanırken, bazen de Cadılar Bayramı’nda kaybolan çocukların izini sürüyor. Anlayacağınız çizgi roman, bizi Kızılmaske’nin peşi sıra sürüklemeyi her macerasında başarıyor!

İkilinin Büyük Uyumu
Kızılmaske’nin ilk çizeri olan Ray Moore, 1942’de geçirdiği trafik kazasında yaralanmasının ardından işini yavaş yavaş asistanı Wilson McCoy’a emanet etmiştir. 1947-1961 yılları arasında Kızılmaske’yi çizen McCoy, 20 Temmuz 1961’de hayata veda edince, görevi önce kısa bir süreliğine Bill Lignante devralmış, ardından onun yerine gelen Sy Barry, serinin çizerliğini uzun yıllar boyunca yapmıştır. Kızılmaske’yi çizenler arasında George Olesen, Keith Williams, Fred Fredericks, Graham Nolan, Eduardo Barreto ve Paul Ryan’in de isimlerini sayabiliriz.
George Olesen ve Keith Williams ikilisi tarafından çizilen “Kızılmaske – The Phantom”, bu ikilinin büyük uyumunu gözler önüne sermesi bakımından da önemli bir konumda bulunuyor. Siyah beyaz bir çizgi romanın getirdiği neredeyse tüm handikapları lehlerine çevirmeyi başaran Olesen ve Williams, çizgi roman boyunca sinematografik bir tat yakalıyorlar. Üstelik karakterleri arka plandan soyutlarken de detaylı mekân çizimleriyle birlikte konumlandırırken de etkileyici işler ortaya koyan ikili, kullandıkları açılarla hikâyenin sürükleyiciliğini arttırmayı da başarıyorlar.
Sonuç Olarak
Maceraları neredeyse 60 dile çevrilmiş olan ve pek çok ülkede defalarca taklitleri üretilen evrensel bir kahramanın 5 macerasını bize sunan “Kızılmaske – The Phantom”, 273 sayfa boyunca zekâ dolu senaryoları sayesinde aksiyona ve maceraya doyurmayı başarıyor. Çizgi roman, Lee Falk’ın ilmek ilmek işlediği Kızılmaske evreni konusunda ağzımıza sadece bir parmak bal çalmakla yetinse de özenle seçilmiş maceralar sayesinde bu evrenin ne kadar geniş ve detaylı olduğunu da görmemizi sağlıyor.
Unutmadan, ağırlıklı olarak çocuk kitapları yayınlayan bir yayınevi olan Marsık Yayıncılık’ın “Dedektif Nik ve Uşak Desmond” ve “Sihirbaz Mandrake ve Abdullah” gibi yetişkinler için yazılıp çizilmiş çizgi romanları Horoz Şekeri Çizgi Kitaplar etiketiyle yayınladığını tekrar hatırlatalım.
Kaynakça
1. Alpin, H. (2006). Çizgi Roman Ansiklopedisi. İstanbul: İnkilap.
2. Akın, M. (2008). Çizgi Roman Sözlüğü 1. İstanbul: Cinius.