Sinemada Son Peygamberi Anla(t)mak (Özel Dosya)
İnsanoğlu yıllar boyunca O’nu ve bir yaşam boyu verdiği kutsal mücadeleyi hem anlamaya hem de anlatmaya uğraştı. Tabii ki bu yüce insanın, Allah’ın son elçisi Hz. Muhammed’in “anla”tılmaya çalışılması için sinemanın da bir araç olarak kullanılması kaçınılmazdı. Fakat tahmin edebileceğiniz üzere elimizde O’nunla ilgili çok fazla film yok. Son Peygamber’in anlatıldığı üç sinema filmini sizin için detaylı bir şekilde inceledik. İyi okumalar…
The Message / Çağrı (1976)
Yönetmen: Mustafa Akkad
Akkad, derdi İslam’ı sinema ile anlatmak olan bir insandı ve kendine özgü sinema stiliyle çektiği Çağrı filmiyle Batı ile İslam arasında farklı bir alanda, beyazperdede, sinema sanatı vasıtasıyla ilk köprüyü kurma şerefine nail oldu. Film hakkında gerek Batıda gerek İslam dünyasında yapılan olumsuz eleştiriler hiçbir geçerlilik kazanamadı ve yok olup gitti. Film, Batıda yüzlerce insanın kalbinin İslam’a ısınmasına, İslam’ın özündeki güzelliklerle tanışmasına vesile oldu. İslam dünyasında ise seyircinin tüm kalbiyle sahiplendiği, sinemacının rehber edinip ilham aldığı bir film oldu. Akkad’ın filmi çekerken İslami değerlere gösterdiği hassasiyet ise bırakın aşılmayı henüz yakalanamadı bile. (ÜMİT TATAR)
Eleştirinin tamamını okumak için tıklayın…
Muhammad: The Last Prophet / Hz. Muhammed: Son Peygamber (2002)
Yönetmen: Richard Rich
Birçok animasyon filmi yönetmiş olmasının yanı sıra bir animasyon şirketinin kurucusu olan Richard Rich, aynı zamanda Hz. Muhammed: Son Peygamber filminin de yönetmeni. Filmin özetlerinde her ne kadar Hz. Muhammed’in doğumundan ölümüne kadar hayatını anlatan bir yapım olduğu yazılsa da bunun böyle ifade edilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Hz. Muhammed: Son Peygamber filminde, yardımseverlik vurgusu ile filmin gidişatını tahmin etmemize yardımcı olan bir başlangıç yapılıyor ve Mekke topraklarında artık adım atan kimsenin yardımsız kalmayacağı profili çiziliyor. Bu biraz da hitap ettiği yaş kitlesine göre nasihat dolu ve amacına hizmet eden bir giriş oluyor. (ÜLKÜ TATAR)
Eleştirinin tamamını okumak için tıklayın…
Muhammad: The Messenger of God / Hz. Muhammed: Allah’ın Elçisi (2015)
Yönetmen: Mecid Mecidi
Peygamber’in doğumu ile başlayan ve onun 13 yaşına kadar ki hayatına odaklanan, senaryosunu Mecid Mecidi ile Kambuzia Partovi’nin birlikte kaleme aldığı “Muhammad: The Messenger of God” (Hz. Muhammed: Allah’ın Elçisi, 2015) filminin henüz proje aşamasındayken bile birçok tartışmanın ana konusu olacağı belliydi. Öyle ya, sonuçta Peygamber’in sinema perdesinde gözükecek olması, herkesin kolaylıkla kabul edeceği türden bir fikir değildi! Hatırlarsanız film, 7 yılın sonunda tamamlanıp vizyon için gün saydığında, eleştiriler de artarak devam etti. Neticesinde 3 yılda tamamlanan dev platolarda çekilen, 30 milyon dolarlık bütçesi ile İran sinemasında bugüne kadar çekilmiş en büyük bütçeli yapım payesini elde eden bu görkemli film, haksız eleştirilerle birkaç cümleye indirgendi ve hatta kimilerince tek bir karesi izlenmeden “aforoz” edildi! Anlayacağınız ne halkın sevgisini kazanabildi ne gişede büyük başarılar elde edebildi ne de ödüllere boğuldu. Sessiz sedasız bir şekilde unutulup gitti. Peki, Mecidi’nin bu cesur ve iyi niyetli çabası, gerçekten de bunca eleştiriyi hak ediyor muydu? (UĞUR TATAR)
Eleştirinin tamamını okumak için tıklayın…