Uğur Tatar

1991 yılında Üsküdar’da doğdu. 

2016 yılında “Şişedeki Umutsuzluk” isimli senaryosu, SETEM’in YEŞİLAY iştiraki ile düzenlediği “Sağlıklı Fikirler Senaryo Yarışması”nın Alkol Kategorisi’nde Birincilik ödülü kazandı. 

2017 yılında Kocaeli Üniversitesi, “Radyo, Televizyon ve Sinema” bölümünden mezun oldu. 

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen “Vatan yahut Fındık” (2019) ve “Kültür ve Sanatla Yükselen Bir Köy: ESKİHİSAR” (2022) isimli belgesellerin hem senaryo ve kamera ekiplerinde yer aldı hem de kurgularını yaptı.

2022 yılında “7. Türk Dünyası Belgesel Film Festivali”nde “Altay Dağları’ndan Hereke’ye İpek Halının Tarihi” isimli belgeseli ile “Festival Düzenleme Kurulu Özel Ödülü” kazandı. Aynı zamanda bu belgesel, 2023 yılında 2. Kocaeli Film Festivali‘nin açılış filmlerinden biri olarak seçildi.

2018-2022 yılları arasında “İKTAV Belgesel Yayıncılık” isimli yapım şirketinde metin yazarı ve kurgu yönetmeni olarak, tarih ve kültür alanındaki birçok belgesele imza attı.

2025 yılında “Gümüş Yıl” (2023) isimli kısa filmi, Hindistan’ın prestijli festivallerinden “Kalakari Film Festivali”ne seçildi.

Halen kurucusu olduğu “Maksat Sinema Olsun” isimli sitede sinema ve çizgi roman üzerine yazılar yazmakta, basın kartı sahibi bir gazeteci olarak gebzegazetesi.com isimli haber sitesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

Uslanmaz bir hayalperest, ruhunu filmlerle besleyen bir sinemasever, meraklı bir edebiyat tutkunu, araştırmayı seven bir çizgi roman sevdalısı ve kendini geliştiren bir fotoğrafçıdır. Ama aslında yaşarken yazmaktan zevk alan sıradan bir adamdır…

YAYIMLANAN KİTAPLARI

Kulübelerde Vızıldayan Haikular – KDY (Şiir, 2020)

Matsuo Basho’nun bir Haiku’sundan esinlenerek “Kulübelerde Vızıldayan Haikular” ismini verdiğim ilk Haiku kitabım. 5 bölümden oluşan bu kitap, içinde toplam 100 Haiku barındırıyor.

Haiku ile ezkaza tanıştım desem yeridir. Ama zaten tüm güzel şeyler hiç beklemediğimiz anda bizi bulmaz mı? Tabii bu konuda Oruç Aruoba’nın (huzur içinde yatsın) hakkını vermek gerekiyor. Matsuo Basho’nun Haiku’larından derlediği “Kelebek Düşleri”, bize sadece Haiku’nun büyük üstadı Basho’yu tanıtmakla ve onun muhteşem Haiku’larını Oruç Aruoba’nın kendine has çevirisi ile okumamıza olanak sağlamakla yetinmiyordu. Aynı zamanda bu kitap, o zamana kadar ülkemizde nerdeyse bir muamma olan bu şiir türünün ne olduğunu, tarihini ve nasıl yazılacağını öğreten bir kılavuz görevi de görüyordu. Evet, Haiku ile ezkaza tanışmıştım ama tanıştığım andan itibaren ona ömür boyu sürecek bir aşkla bağlandım.


Maksat Senaryo Olsun – KDY (Senaryo, 2021)

Bu mütevazı kitapta, 2008-2020 yılları arasında yazdığım 6 kısa film senaryosu ile tanışacaksınız. Aslında her birini kendim çekmek için yazdım ama çeşitli talihsizlikler yüzünden hiçbirini hayata geçiremedim. Artık önüme bakmam gerektiğini anladığımda ise senaryolarımın tozlu raflarda unutulup gitmesine gönlüm razı olmadı. İşte bu kitabın tohumları böyle atıldı.

“Maksat Senaryo Olsun” kitabındaki her bir senaryoda bambaşka bir karakterin peşine takılıp bambaşka maceralara yelken açacaksınız. Bazen gerilimin davetkâr ama ürkütücü koridorlarında dolaşacak, bazen de sürprizleri bol bir hikâyenin içinde kaybolacaksınız.

Üstelik senaryoları okurken tıpkı bir filmi izler gibi keyif almanızın yanında, senaryo yazmak konusunda da işinize yarar bilgiler elde edeceksiniz. Unutmayın, kitapta senaryoların dışında “sinopsis”, “karakter analizi”, “tretman” ve “çekim senaryosu” örnekleri de sizleri bekliyor. 


Kertenkeleler Ölmeye Mahkûmdur – KDY (Şiir, 2021)

Haikulardan sonra bu kez de serbest tarzda yazdığım şiirleri bir araya getirmek istedim. Eski şiirlerimi tekrar gözden geçirip kitaba alacaklarımı seçerken kitabın isminin ne olması gerektiğini düşünüp durdum. O an aklıma hayatını kurtarmak için uğraşırken yanlışlıkla öldürdüğüm küçük kertenkele geldi. Ve o yerde çırpınırken aklımda bir şimşek gibi çakan cümle gözlerimin önünde belirdi: “Kertenkeleler Ölmeye Mahkûmdur”. İşte kitaba adını verecek olan şiir böylece doğmuş oldu. Küçük Kertenkele, umarım beni affedersin…

“Öldürdüğüm Tüm Böceklerden Özür Dilerim”, “Eski Aşkların Koleksiyoncusu”, “Ahmak-ı Hayal”, “Yalnız Gezgin’in Kayıp Risalesi” ve “Aleladenin Acayipliği” olmak üzere beş bölümden oluşan kitapta, yaşarken yazmaktan zevk alan sıradan ama uslanmaz bir hayalperestin çığlıklarını duyacaksınız.


Mâh ü Mihr yahut Gökyüzü ve Yeryüzüne Haikular – KDY (Şiir, 2022)

Japonya’da doğan ve dünyadaki bilinen en kısa şiir biçimi olan haikular, sadece 5­-7-­5 hece ölçüsünden oluşur. Bu kadar kısa olmalarına rağmen haikular, paha biçilemez düşsel yolculuklar gibidir. Zira haikular; düşüncelerin, hayallerin, aşkların, hüzünlerin, kısacası hayatın en saf halidir.

“Kulübelerde Vızıldayan Haikular” kitabından sonra ikinci haiku kitabım olma özelliğini taşıyan “MÂH Ü MİHR yahut gökyüzü ve yeryüzüne haikular”, 149 yeni haikumu bir araya getiriyor. 

İki bölümden oluşan kitap, ilk bölümünde “Ay”ın, ikinci bölümünde ise “Güneş”in başrolde olduğu şiirlerle sizi gökyüzü ve yeryüzünde kısa ama unutulmaz bir sergüzeşte davet ediyor.

KATKIDA BULUNDUĞU KİTAPLAR

Kısa Film Öyküleri – “En Güzel Şarkıydı” Senaryosu – Seyyah Kitap (2017)

2017 yılında, Remzi Karabulut tarafından hazırlanan, Seyyah Kitap tarafından basılan ve içinde 34 yazarın senaryosunu barındıran “KISA FİLM ÖYKÜLERİ” kitabına ben de naçizane bir senaryom ile katkıda bulunmuştum. 

“En Güzel Şarkıydı” isimli senaryom aslında çok daha önceden yazdığım ama hiçbir yerde yayımlanmayan kısacık bir öyküme dayanıyor. Bu kısacık öykü, senaryo formuna bürünürken hikaye genişleyip derinleşti, karakterler nefes almaya başladı ve ortaya mavi pijamaları ile yol boyunca koşan BARAN çıktı.

UĞUR TATAR’IN TÜM YAZILARI

Maksat Sinema Olsun’daki yazılarını okumak için tıklayın…

Gebze Gazetesi’ndeki köşe yazılarını okumak için tıklayın…

Gebze Gazetesi’nde yazdığı haberleri okumak için tıklayın…

error: Maksat Sinema Olsun