Maksat Senaryo Olsun – Uğur Tatar (Kitap Tanıtımı)
Bir film her şeyden önce bir fikirdir. Bu fikir bir senaryoya, senaryo ise filme dönüşür. Peki bir filmin çekildiği ilk yer neresidir sizce? Tabii ki senaryoyu okuyan kişinin zihni. Nihayetinde “her senaryo bir filme dönüşsün diye yazılır”. Ama bir senaryoyu en azından bir kişi okumuşsa, o film çekilmiş demektir.
Maksat Senaryo Olsun kitabının yazarı Uğur Tatar, aynı zamanda Maksat Sinema Olsun kurucularından ve yazarlarından biri. Kalıcı eserler bırakmayı hayat amacı edinmiş, akademik sinema eğitimi almış genç bir sinemasever. Üstelik genç yaşına rağmen oldukça da çalışkan ve başarılı. Bu çalışkanlık sayesinde 2016 yılında Şişedeki Umutsuzluk senaryosuyla Sağlıklı Fikirler Senaryo Yarışmasında birincilik ödülünü kazandı. En Güzel Şarkıydı senaryosu Kısa Film Öyküleri kitabında yayımlandı. Yakın bir tarihte Kulübelerde Vızıldayan Haikular isimli bir şiir kitabı çıkardı. Hemen sonrasında aynı yayınevinden çıkardığı Maksat Senaryo Olsun kitabı ise yılların birikimiyle ortaya çıkmış bir eser. Yazarın hayata geçirme fırsatını bulamadığı senaryolarını topladığı bu kitap, hem amatör senaristler ve yönetmenler için bir kaynak hem de yazılmış 6 senaryonun “ölü bir bebek” olmaması için atılmış bir adım.
Birçok sinema öğrencisinin hayır duasını alabileceği tarzda faydalı bir kitap. Zira kitap hakkında ilk tepkim ‘keşke böyle bir kitap öğrenci iken elimde olsaydı’ oldu. Yazarın kendisi de üniversite eğitimi sırasında böyle bir kaynağın eksikliğini duyduğunu ve (benden farklı olarak) bu eksikliği kendisinin tamamlamak istediğini söylüyor.
Maksat Senaryo Olsun; sinema ile ilgilenen, senaryo yazmak isteyip nasıl yazacağını bilmeyen, internetten senaryo örnekleri araştırıp istediği gibi bir şey bulamayanlar için bir kaynak. 6 kısa film senaryosunun yanında ek olarak sinopsis, karakter analizi, çekim senaryosu, tretman örnekleri de kitabın içinde mevcut.
Senaryoların hepsi ilgi çekici merak uyandırıcı anlatılar. Senaryoları okurken dediğim gibi film kafanızın içinde çekilmeye başlıyor. Ve hepsi birbirinden farklı 6 hikâye sizi bambaşka fikirlerin peşine düşürüyor. Fakat tam da bu noktada bir şey dikkatimi çekti. Hikâyeler birbirinden farklı olsa da Uğur Tatar auteur yönetmenler gibi kendine has bir anlatım dili oluşturmuş. Yani önemli bir şey başarmış ve kendi tarzını bulmuş.
Kitap hakkında ki düşüncelerimi sonlandırmadan kitap kapağı hakkında da bir iki cümle kurmak isterim. Kitabı elime alıp incelediğimde ilk önce kitabın kapağı dikkatimi çekti. Tasarımı yazarın kendisine ait olan kapağı oldukça beğendim. Siyah, kırmızı ve beyaz renklerden oluşan kapak, yazarın kişiliğini ve estetik algısını ortaya koyuyor. Sembolik anlatıma sahip kapak, kitabı okuyunca daha bir anlam kazanıyor.
Velhasıl Maksat Senaryo Olsun kitabı; sinema ile ilgileniyorsanız, senaryo yazmak istiyorsanız ve nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız kütüphanenizde olması gereken güzel bir kaynak.
Yazar: Ayşenur Özdemir