Mob Psycho 100 – 1. Sezon (2016)
One-Punch Man’i izleyip hayran kaldıktan sonra ONE’ın bu seferki animesinin hikâyesini merak etmemek elde değildi. Afişindeki Saitama’ya saç eklenmiş karakterini görünce yine de fazla heyecanlanmamam gerektiğini düşündüm. Ancak animeye başlayınca içimde büyük bir heyecan yaratmaya başladı ve “One-Punch Man’den sonra anime severler için yeni bir eğlence mi geliyor acaba?” dedim…
Kahramanımızı Tanıyalım
Kahramanımız Kageyama Shigeo ya da takma adıyla Mob. Paranormal güçleri olan bu çocuk, güçlerini keşfetmeye başladığında etrafta yarattığı olumsuz havayı görüp insanların arasında güçlerini kullanmamayı seçiyor. Hayattan tek dileği sınıftaki Tsubomi adlı kızla arkadaş olabilmek. “Yoksa bazı okul animelerinde ve süper kahraman filmlerinde görmeye alışkın olduğumuz güçsüz çocuğun sevdiği kızı kahraman olup etkileme hikâyesi mi bu?” diye soracak olursanız cevabım şimdilik hayır. Çünkü anime bunun sinyallerini verse de bu 12 bölümlük sezonda Mob’un bu büyük aşkı sadece sizin bilmeniz gereken bir detay gibi kalıyor. Her ne kadar okulda bir etkisi olmayan bu kişiliğin okulda bazı aktiviteleri ve bir takım arkadaşlıkları olmaya başlasa da, aklınıza önceden izlediğiniz okulda geçen animeler gelmesin.
Mob’un ev hayatı çok sıradan ve ailesinin onun güçlerinden haberi yok. Mob evde yemek yerken psişik güçleriyle hep kaşık, çatal bükmesine karşın annesi, “bu çocuk niye böyle oldu” derken, babası da “ergenlik çağında” diye basit tepkiler gösteriyor. İşte Mob’un evde karşılaşabileceği tepki en fazla bu. Ancak kardeşi Ritsu onun bu gücünden haberdar ve onu güçleri nedeniyle hem kıskanıyor hem de ona hayranlık duyuyor. Ritsu’nun Mob’un psişik güçleri ile tanışması ve ona hayranlığı, geçmişlerinde Mob’un onu birkaç zorbanın elinden kurtarması ile başlıyor. Bu ikilinin birbirine imrendiğine şahit oluyoruz.
Mob’un Japoncadaki anlamını araştırdığımda İngilizcedeki “John Doe” gibi kullanıldığına dair bazı ifadeler buldum. Kısacası “etkisiz eleman” demek.
One Punch-Man vs. Mob Psycho 100
One-Punch Man ile karşılaştırmamak elde mi? Başta söylediğim gibi Saitama’ya saç ekle ve sonucu gör! Bunun dışında en önemli benzerlikler kişilikleri ve güçleri. Mob, gücüne göre son derece alçakgönüllü, naif ve iyi biri. Saitama da bu özelliklere sahip; ayrıca tüm animeyi kendinden güçlü biri çıkacak mı dedirterek izlettiriyor. Ama Mob, psişik güçleri olanlar ile kıyaslandığında bir “canavar” gibi ve onu yenebilene rastlamayı beklemiyorsunuz. Ayrıca Mob’un öfkelenmesi animede önemli bir durum haline getirilmiş. Mob’un patlama derecesi %0 gördüğünüzde henüz daha ne olacağına dair bir fikriniz yoktur. Fakat Mob’un patlama derecesi %100 olduğunda adeta bir Avatar modunda etrafta taş üstünde taş bırakmıyor. Elbette bu durum diğer paranormal güçlü kişiler arasında görülen bir durum değil ve Mob bu halindeyken, ben nasıl bir canavara çattım diyerek aralarındaki güç farkına şahit oluyorlar.
Animede bir de paranormal güçlü kişileri (bunlara esper deniyor) toplayan kötü bir örgüt var. Son bölümlere doğru bu dünyanın içine girmek üzere olduğunuzu farkına varıyorsunuz. Peki, bütün bu animeyi ne izlettiriyor? One-Punch Man de ortaya çıkan mizah bu animede tam olarak yok. Fakat bu animede de kendine has komedi unsurları var.
Psişik Gücü Olmayan Bir Psişik Uzmanı
Mob’un akıl hocası Arataka Reigen’den bahsetmenin zamanı gelmiş gibi görünüyor. Bir satış elemanı, hazır cevaplığı ve ikna kabiliyetine sahip olan bu adam aslında psişik güçlere sahip olduğunu iddia eden bir dolandırıcı! Ancak işlerini halletmenin yolunu, her seferinde kendine özgü yöntemlerle bulduğundan kimse onu suçlayamıyor. Mob’un kendini psişik güçler konusunda kötü hissetmesinin önüne geçen Reigen, ona verdiği nasihatlerle saygısını kazanıyor. Mob’un güçsüz ruhlar da bile kendisini çağırmasından şüphelenmesine karşı cevabı sen güçsüz olanlarla ilgilen oluyor. Regien’in ikna kabiliyeti ve Mob’un saflığı ortaya komik anlar çıkmasına neden oluyor. Reigen’in kendinden emin tavırları ona her kapıyı açıyor ve karşındakileri bu adam önemli biri olmalı düşüncesine sürüklüyor. Animenin büyük bir bölümünde “Reigen’in şarlatanlığı ortaya çıkıyor mu?” ve “Mob ne kadar güçlü?” gibi sorular aklınıza geliyor. Sonunda Arataka Reigen kendisinin güçleri olmasa da önemli bir karakter olduğunu bize kanıtlıyor.
SONuç
One-Punch Man başarısından beri ONE’ın bir hayran kitlesi oluştu ve bu animeye de One-Punch Man kadar olmasa da ilginin olduğunu görebiliyoruz. Elbette öyle bir animeden sonra çıtayı yükseltmiş olmasının getirdiği bir sonuç bu. Çok sık anime izleyen biri olarak Mob Psycho 100 animesini birçok animeden daha ilgi çekici ve yeterli buldum. Çizimlerinde bir farklılık var ve yine One-Punch Man gibi samimi bir hava veriyor. Mob Psycho 100, 12 bölüm boyunca size hoşça vakit geçirebilecek bir anime. Ancak beklentiyi One-Punch Man’den aşağı çekmenizde fayda var.
Yazar: Taylan Kaan Torunoğlu