One-Punch Man – 1. Sezon (2015)

One-Punch Man – 1. Sezon (2015)

Kısa zamanda anime dünyasında büyük bir şöhrete kavuşan “One-Punch Man”, ilk defa anime izleyecek olanlar için de tavsiye edilebilecek eğlenceli bir başlangıç. Kel kafası, iddiasız kostümü, bıkkın bakışları ve ortalama yaşantısı olan bu adama, insanlar neden bu kadar çabuk ısınıyor, biraz anlamaya çalışalım…

Hangi şart altında olursa olsun, her gün Saitama için sıradan bir gündür.

Saitama ya da nam-ı diğer One-Punch Man

Ona bakıp diyoruz ki: yakışıklı değil, zeki değil, karizmatik değil ve süper olan bir kısmı var ise o da süper sıkıcı ortalama görüntüsü olabilir. Fakat sizlere kendisinin tek yumrukla tüm düşmanlarını yenebildiğinden söz etmedim henüz! İşte ister istemez bu aşırı gücü, alçak gönüllülüğü ve içinde bulunduğu ruh hali, Saitama’ya kısa zamanda sempatiyle bakmamıza neden oluyor. Bu adam varlığıyla adeta süper kahramanlarla dalga geçiyor! Onu tek bir kategoride tanımlamak gerekirse, ancak süper kahramanların süper kahramanı diyebiliriz. Peki, bu karakter tipi nasıl ortaya çıktı?

Kahramanımızın Esin Kaynağı: Anpanman

Japonların, yazı dillerinin onlara kazandırdığı espri tarzını, komedi içerikli animelerinde sık sık kullandıklarına şahit oluruz. Yazıda benzer, anlamca farklı olan iki sözcüğü, birbirine gönderme yaparak kullanmak bu anlamda oldukça meşhurdur. Bu genelde biri masum diğeri ise ayıp bir anlama gelecek, aynı yazılıştaki sözcüklerle yapılır. 

İşte One Punch Man, Japonya’da 0-12 yaş arasındaki çocuklar arasında çok ünlü olan, kitapları 50 milyondan fazla satmış, Anpanman (ona ekmek adam diyebiliriz)  isimli animeye bu açıdan takılmaktadır ve Saitama’nın çizimi konusunda da ondan esinlenilmiştir.

Anpanman’ın yaratıcısı onu II. Dünya Savaşı sırasında askerken, aç kaldığı zamanlarda Anpan (içi tatlı hamur işi) düşünerek ortaya çıkarmıştır. Görünümüyle de Saitama’yı andıran Anpanman, uçmasını hesaba katmazsak, rakiplerini “anpunch” denilen çok güçlü yumruğuyla yenmesi açısından da Saitama ya çok benzer. İki karakter de kötülerle savaşır. Anpanman yaratılışına uygun olarak, aç birini gördüğünde dayanamaz ve kafasından bir parça koparıp verir. Bunun yanında Saitama da alçakgönüllülüğü ile kendinden önce diğerlerini düşünür. Öyle ki başkalarının kahramanlığı boşa gitmesin diye kendisinin kötülenmesine ses çıkarmaz.

Her yumruktan önce Saitama, “Acaba bu sefer uzun sürecek mi?” psikolojisi içerisindedir.

One-Punch Man’in Dünyası

Eğer ki kahramanlar derneğine kayıtlı değil iseniz resmi bir kahraman olarak sayılamazsınız ve dünyayı ne kadar kurtarmış olursanız olun sadece hayalperest bir ucube olarak kalırsınız. İşte Saitama’nın bahtsız bir tarafı da, bunu geç öğrenmiş olmasıdır. 

One-Punch Man’in dünyası şehirlere bölünmüş durumda ve bu şehirleri kurtarmak için kahramanlar görevlendiriliyor. Kahramanlar ise kayıt oldukları kahramanlar derneğinden aldıkları notlarla sınıflara ayrılıyorlar. Buna göre C-seviyesinden S-seviyesine kadar çıkabiliyorlar.

Bizi ilgilendiren Z-Şehri ise Saitama ve ona hayran olan ve zorla öğrencisi olmaya çalışan yarı-robot Genos’un yaşadığı şehirdir. Ayrıca Z-Şehri’nin sık sık maruz kaldığı yaratık saldırılarından bu ikili tarafından korunduğunu da hatırlatalım.

Siz o kadar adam kurtarın ancak kimse size kahraman demesin.

Tek Yumrukta Engelleri Aşan Adam: ONE

Hazır söz şehirlerden açılmışken, One-Punch Man’in yaratıcısı ONE’ın Japonya’nın Saitama şehrinde yaşadığını biliyor muydunuz? 

Saitama’nın yaratıcısı ONE pek de güzel çizgilere sahip olmamasına rağmen hayallerinin peşinden gidip One-Punch Man’i bir webcomic olarak internet üzerinde yayınlamıştır. Kısa sürede ilgi gösterilen ve 105 bölüm olarak yayınlanan çizimler 8 milyon civarında tıklanma almıştır. 

Bunun üzerine manga çizeri Yusuke Murata, ONE’a teklif götürerek çizimlerini yeniden çizmesini ve Weekly Young Jumps’ın yan bir manga web sitesi olan Young Jump Webcomics’de yayınlanmasını sağlamıştır. Bundan sonra One-Punch Man’in engelleri birer yumrukta aşarak dünyada üne kavuşması da zor olmamıştır tabi.

12 Bölümlük Bir Eğlence

Sonuç olarak sizlere Saitama’nın kelliği ile dalga geçmemenizi öneriyorum. Ona pelerinli keltoş falan da demeyin çünkü bu lakabını pek sevmiyor. Eğer uzun animelere başlamaktan korkuyorsanız ya da nerden başlayacağım diye düşünüyorsanız bu 12 bölüm süren eğlenceli animeyi izlemenizi tavsiye ederim.

Not: ONE’ın orijinal çizimlerine internet üzerinden ulaşabilirsiniz. Manganın 41. bölümüne kadar olan kısmı animede 12 bölüme denk gelmektedir.

Kaynakça

1. https://en.wikipedia.org/wiki/One_(manga_artist)

2. http://onepunchman.wikia.com/wiki/Saitama

3. https://en.wikipedia.org/wiki/One-Punch_Man

4. https://lingualift.com/blog/who-is-anpanman/

5. https://en.wikipedia.org/wiki/Anpanman

Yazar: Taylan Kaan Torunoğlu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir