Atatürk’ün Perdedeki Yansımaları (Özel Dosya)
Bugünün “19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” olması vesilesiyle sizler için özel bir dosya hazırlamaya karar verdik ve Atatürk’ün başrolde olduğu filmleri dikkatle izleyip özenle yazdık. Atatürk’ü daha iyi tanımak, onun Cumhuriyet’i kurmak için verdiği mücadeleye tanık olmak ve son günlerinde neler yaşadığını bilmek istiyorsanız, buyurun. İyi okumalar…
Sarı Zeybek (1993)
“Sarı Zeybek”, dönemi içerisinde değerlendirildiğinde, cesur bir çabanın ve titiz bir araştırmanın ürünü olması sebebiyle başarılı bir belgesel olarak görülebilir. Ama zamana meydan okuyan bir tarafının olduğu pek söylenemez. Aslında “Sarı Zeybek”, öncül bir film olarak düşünülmelidir. Zira Can Dündar’ın bu belgeselden tam 15 yıl sonra çekeceği “Mustafa”nın temelleri “Sarı Zeybek” ile atılmıştır… (UĞUR TATAR)
Eleştirinin tamamını okumak için tıklayın…
Cumhuriyet (1998)
Cumhuriyet filmi, hep savaş görmüş bir milletin bu kadar fedakarlıktan sonra dahi barış için de diplomatik bir savaş vermek zorunda olmasını, ilericiler ve gelenekçilerin karşı karşıya gelmesini, Saltanat ve Hilafetin kaldırılarak Cumhuriyet’in ilan edilmesini ve sonrasındaki Atatürk’ün inkılaplarını bizlere anlatıyor. (TAYLAN KAAN TORUNOĞLU)
Eleştirinin tamamını okumak için tıklayın…
Mustafa (2008)
Atatürk’ün hayatındaki önemli olayları, televizyon ekranları için çektiği birçok kısa belgesel ile ölümsüzleştiren Can Dündar, 2008 yılında derli toplu bir Atatürk belgeseli hazırlamak için kolları sıvayıp “Mustafa”yı çektiğinde, sadece ilk sinema filmine imza atmış olmuyordu. Bununla birlikte Atatürk’ün doğumundan ölümüne kadar geçen zamanı kapsayan bir sinema filmi çekerek, sinemamızda da bir ilke imza atmış oluyordu! (UĞUR TATAR)
Eleştirinin tamamını okumak için tıklayın…
Veda (2010)
Öncelikle “Veda”da ilk okulda öğrendiğimiz Atatürk’ün biyografisini tekrar izliyoruz. Ufak değişikliler yanında yeni bir şey göremiyoruz. Olaylar Ata’nın ölüm döşeğindeki son saatlerini göstererek başlıyor. Kardeşi, hamisi, her şeyi olarak gördüğü Atatürk’ün öleceğini düşünen yaveri Salih Bozok’ta geriye dönüşlerle bize Atatürk ile olan çocukluk dönemlerinden, vatan müdafaasına kadar sürecek olan olayları aktarıyor. (UMUT UÇAN)
Eleştirinin tamamını okumak için tıklayın…
Dersimiz: Atatürk (2010)
Yönetmen, filmi sadece çocukların anlama düzeyine hitap etmesi için yapmaya çalıştığından dolayı önemli detaylar atlanıyor ve çocukların gözünde Atatürk ulvileştiriliyor. Bir nevi düşmek istemedikleri tuzağa düşüyorlar. Atatürk’ün insani yönlerini anlatmak için uğraşıp duran film, bir yerden sonra çocukları eğlendiren tarihçi dede kumpanyasına dönüyor. (UMUT UÇAN)
Eleştirinin tamamını okumak için tıklayın…