Yolun Sonu Gelibolu! (Özel Dosya)

Yolun Sonu Gelibolu! (Özel Dosya)

Çanakkale Zaferi’nin 106. yılı olması vesilesiyle sizler için özel bir dosya hazırlamaya karar verdik.  Çanakkale Zaferi’ni ilk kez ele alan filmden günümüze, savaşı farklı yönlerden ele alan 8 filmi sizler için seçtik ve tüm hassasiyetimizle yazdık. Ayrıca dosyaya, savaşa Anzakların gözünden bakan bir televizyon dizisini de eklemeyi ihmal etmedik. Şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz. İyi okumalar…

Çanakkale Arslanları (1964)
Yönetmen: Turgut Demirağ & Nusret Eraslan

“Çanakkale Arslanları”, giriş niteliğindeki durağan sahnelerinden sonra çok hızlı bir şekilde tempoyu arttırarak bizi adeta şok ediyor. Bu soluksuz izleyeceğimiz kadar heyecanlı atmosfer, aynı zamanda sanki bir asır önce savaş sırasında çekilmiş gibi oldukça gerçekçi gözüküyor. Genel bir perspektiften baktığımızda, boğaza giriş yapan gemilerin tabloyu andıran görselliği, bombardıman sahnelerinin tansiyon yükselten ritmi, askerlerin hücuma kalkışların belgesel benzeri gerçekçiliği ve mekan tasarımlarındaki dikkate değer çaba bizi oldukça etkiliyor. (UĞUR TATAR)

Eleştirinin tamamını okumak için tıklayın…


Çanakkale Geçilmez (2008)
Yönetmen: Orhan Bal

Yönetmenliğini ve senaristliğini Orhan Bal’ın yaptığı, Düşlerevi Çizgi Sinema Atölyesinde tasarlanan, Ümraniye Belediyesi’nin iştirakleriyle hazırlanan “Çanakkale Geçilmez” animasyon filmi, en çok figürün, gemi modelinin, özel efektin kullanıldığı, Mustafa Kemal Atatürk ile birlikte diğer önemli şahsiyetlerin de animasyon tekniğiyle çizildiği ve Çanakkale Savaşı hakkında yapılan ilk ve en uzun çizgi sinema olarak lanse edildi. Buraya kadar ortada yanlış bir şey yok. Söylenenler de oldukça haklılar. Ancak maalesef ülkemizde ilk olma yarışı oldukça meşhur bir hadise. Her şeyin ilki olma, ilkini yapma konusunda çok hırslı bir ülkeyiz. Bu ilkler genelde hızlı ve acele yapılan işler olduğu için yeterli seviyede olmuyor. (UMUT UÇAN)

Eleştirinin tamamını okumak için tıklayın…


Son Buluşma (2008)
Yönetmen: Nesli Çölgeçen

Plan Prodüksiyon’un üstlendiği bu projenin; senaryosu, yapım ve yönetimi, Selamsız Bandosu ve Züğürt Ağa gibi filmlerinden tanıdığımız Nesli Çölgeçen’e ait. Belgesel, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla yapılmıştır. 2007 yılında çekilmiş, 2008 yılında gösterime girmiştir. Belgesel tamamen provasız, metinsiz, çekimleri tekrarlamadan olayların doğal akışıyla çekilmiştir. Savaş görüntüleri yerine, birinci ağızdan kaydedilmiş savaş anıları var bu belgeselde. (AYŞENUR ÖZDEMİR)

Eleştirinin tamamını okumak için tıklayın…


Çanakkale Çocukları (2012)
Yönetmen: Sinan Çetin

Çanakkale Çocukları, Sinan Çetin’in 2012 yapımı, savaş karşıtı, dram filmidir. Çetin, 5 milyon Dolar’a çektiği bu filmin senaryosunu da kendisi yazmıştır. Film, 1918 yılında İngiliz bir anne ve Türk bir babadan dünyaya gelmiş iki kardeşin Çanakkale Savaşı’nda karşı siperlerde savaşmasını konu almıştır. (AYŞENUR ÖZDEMİR)

Eleştirinin tamamını okumak için tıklayın…


Çanakkale 1905 (2012)
Yönetmen: Yeşim Sezgin

Çanakkale Savaşı tarihi yazılırken tarihsel veya bilimsel bir dil kullanmak yerine edebi bir dil kullanılır her zaman. Destansı anlatımlar ve mitsel söylemler ile aktarılır. 2012 yapımı Çanakkale 1915 filmi de tam olarak bu tadı veriyor. Çanakkale deyince alt başlıklar olarak Koca Seyit, Kınalı Hasan, Mehmet Çavuş gibi kahramanların isimleri ve hikayeleri canlanır kafamızda. Bu kahramanlara ait hikayeler bugüne kadar birçok şiirin, hikâyenin, romanın, filmin, tiyatronun dramatik yapısında kullanılmıştır. Dolayısıyla savaşa dair bu anılar anlatıla anlatıla içi boşaltılmıştır. Bu film de bu bilindik kalıplardan kurtulamamıştır. (AYŞENUR ÖZDEMİR)

Eleştirinin tamamını okumak için tıklayın…


Çanakkale: Yolun Sonu (2013)
Yönetmen: Kemal Uzun

Milenyum sonrasında -belgesel dışında- çekilen Çanakkale filmlerinin üçüncüsü olarak görücüye çıkan “Çanakkale: Yolun Sonu” (2013), savaş filmlerinin vazgeçilmez unsuru olan “keskin nişancı”yı merkezine yerleştirerek gerilim dozunu tırmandırmaya çalışırken, bir yandan da stereotipler üzerinden Türk askerinin kahramanlığını gözler önüne sermeye uğraşıyor. (UĞUR TATAR)

Eleştirinin tamamını okumak için tıklayın…


Sarı Siyah (2013)
Yönetmen: Levent Akçay

Basında ünlülerin göz doktoru olarak lanse edilen Levent Akçay, filmin hem yönetmeni hem yapımcısı hem de başrolü. Filmin tanınan tek oyuncusu şarkıcı Yusuf Güney. Oyuncu diyorum ancak mesleği oyuncu olan ve bu işten ekmek kazanan insanlara umarım haksızlık etmiyorumdur. Cast adeta dökülüyor. Yusuf Güney tercihi de çok ilginç. Acaba o zamanlar Yusuf Güney popülerdi de mi kadroya dahil oldu yoksa Güney’e yönetmen Akçay’ın muayenesinde mi bu rol teklif edildi bilemiyorum. Filmi neresinden tutarsanız elinizde kalıyor. (UMUT UÇAN)

Eleştirinin tamamını okumak için tıklayın…


Keşif (2018)
Yönetmen: Volkan Kocatürk

Keşif, Çanakkale Savaşı’na farklı bir soluk getiren film. 2018 yapımı filmin yönetmeni Şubat, Kaçak, Bana Artık Hicran De, İlk Aşkım, Sıcak Saatler, Azize gibi televizyon dizilerinin yönetmeni Ahmet Volkan Kocatürk. Yönetmen, sinemadaki gerçek dünyadan sanal gerçeklik içine düşme hikâyelerini seviyor olacak ki tek sinema filmi Keşif de böyle bir hikâye tercih etmiş ve bence çok da iyi etmiş! (AYŞENUR ÖZDEMİR)

Eleştirinin tamamını okumak için tıklayın…


Türk İşi Dondurma (2019)
Yönetmen: Can Ulkay

“Hayati Tehlike” (2016), “Sarıkamış Çocukları” (2017) ve “Bekar Bekir” (2017) gibi gişede pek parlak işler yapmayan filmlerin de yapımcısı olmasına rağmen herkes onu “Ayla” (2017) filminin yapımcısı olarak tanıyor. Evet, Mustafa Uslu’dan bahsediyorum. Başlangıçtaki kötü talihini yenen Uslu, şimdilerde Yerli Jerry Bruckheimer olarak dur durak bilmeden, sürekli ilgi çekici projelerle seyirci karşısına çıkmaya devam ediyor. “Ayla”nın ardından “Müslüm” (2018) ve “Çiçero” (2019) ile adını Türk seyircisinin aklına kazımaya devam eden Uslu, bu senenin ikinci filmi “Türk İşi Dondurma” ile yine görselliği ile göz dolduran ve milliyetçi duyguların ilmek ilmek işlendiğini bir hamaset destanı ortaya koyuyor. (UĞUR TATAR)

Eleştirinin tamamını okumak için tıklayın…


Deadline Gallipoli – 1. Sezon (2015)
Yönetmen: Michael Rymer

Çanakkale Savaşı’nın 100. yılı için çekilen dizide, Avustralyalı gazeteciler Charles Bean, Ellis Ashmead-Bartlett, Phillip Schuler ve Keith Murdoch’ın gözünden, 1915 yılında yaşananlar anlatılıyor. Katliamları durdurmak isteyen gazeteciler, savaşı bitirmek için yetkilileri ikna etmeye çalışıyorlar. Bu muhabirler bizlere önce burnu kalkık, lümpen ve şımarık karakterler olarak gösteriliyor. Kimisi kadın düşkünü, kimisi de alkol bağımlısı. Ama daha sonra askerlerle birlikte cephede görev aldıkça hepsinin karakter gelişimi sağlanıyor. Önce uydurma haberler yazan bu muhabirler daha sonra hükümet tarafından kabul edilmese de savaşın gerçekliklerini birebir yazıyorlar. Savaşın zalimliği bu muhabirleri de değiştiriyor. (UMUT UÇAN)

Eleştirinin tamamını okumak için tıklayın…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir